Team Canvas

Hoe is de team dynamiek?

team canvas horizonteer template download

Ben je bezig met het opzetten van een nieuw bedrijf of gaat er een nieuw projectteam van start? Mogelijk is het Team Canvas dan een waardevol hulpmiddel om inzicht te krijgen in de dynamiek van het beginnende team. Het canvas biedt een gestructureerde aanpak om de dynamiek en samenwerkingsprocessen te verkennen. Het helpt teams bij het bespreken van belangrijke aspecten zoals doelstellingen, rollen, communicatie, sterke punten en uitdagingen.

In deze blog worden de individuele bouwblokken één voor één behandeld. Het invullen van het Team Canvas geeft je een dieper begrip van elkaars verwachtingen en stelt teams in staat gezamenlijke doelen vast te stellen, onderlinge communicatie te verbeteren en efficiënter samen te werken. Dit resulteert in verhoogde teamproductiviteit, betere prestaties en een positievere werkomgeving. Horizonteer heeft een eigen Team Canvas met uitleg ontwikkeld om mee aan de slag te gaan.

Download ‘m onderaan de pagina!

De bouwblokken

Mensen & rollen: wie zijn betrokken bij het project?

Je begin het canvas met het beschrijven van iedereen die een bijdrage levert aan het project. Hierbij gaat het niet alleen om namen en functies, maar ook om het begrijpen van de sterke punten, ervaringen en vaardigheden van elk teamlid. Dit bevordert de samenwerking en helpt bij het toewijzen van verantwoordelijkheden op basis van individuele capaciteiten. Vergeet ook niet op te schrijven in welke team- of projectgroep de samenwerking plaatsvindt.

Gemeenschappelijke doelen: waar werk je samen naartoe?

Zodra het team is beschreven, ga je door naar het omschrijven van het gemeenschappelijke doel. Dit bouwblok draait om het creëren van een gedeelde doelen voor het team. Door duidelijk te definiëren wat het team wil bereiken en welke resultaten het nastreeft, kunnen alle leden hun inspanningen op één lijn brengen en gefocust blijven.

Persoonlijke doelen: waar werk je individueel naartoe?

Naast de gemeenschappelijke doelen zijn er mogelijk ook persoonlijke leerdoelen die de teamleden willen bereiken. Denk aan het ontwikkelen van specifieke vaardigheden of deelname aan evenementen. Zodra dit is uitgesproken kan bijvoorbeeld een teamleider helpen om deze doelen te behalen binnen het project.

Kwaliteiten & waardevolle eigenschappen: wat is onze beste eigenschap?

Dit bouwblok richt zich op de individuele vaardigheden van de teamleden die kunnen bijdragen aan het behalen van de teamdoelen, evenals de kwaliteiten die het gehele team bezit. Hierbij wordt gekeken naar zowel de harde als zachte vaardigheden van iedereen. Door dit concreet te maken, bevorder je begrip en creëer je kansen waarin teamleden optimaal gebruik kunnen maken van elkaars expertise.

Waarden: op welke manier wil je samenwerken?

Bij het bouwblok Waarden beschrijf je waar het team voor staat of waar het naartoe wil werken. Door dit te bespreken en vast te leggen, ontstaat er een gedeelde gedacht over gedragsomgang. Dit bevordert respect, vertrouwen en een positieve teamcultuur, wat essentieel is voor effectieve samenwerking.

Behoeften & verwachtingen: wat heb je nodig in een samenwerking?

Hier draait het om het concreet maken van de benodigde middelen voor een succesvol team. Zowel individuele behoeften als de behoeften van het team als geheel worden in kaart gebracht. Deze middelen kunnen variëren van financiële ondersteuning tot technologische tools.

Regels & activiteiten: zijn er regels nodig voor de samenwerking?

Reflecteren op gedrag en communicatie is een belangrijk onderdeel in teams. In de eerdere bouwblokken zijn de waarden, behoeften en verwachtingen al besproken. Nu wordt gekeken naar welke structuur of regels gevolgd gemaakt moeten worden om het gedrag en de communicatie optimaal te houden. Welke regels kunnen er worden opgesteld rondom besluitvorming? En hoe worden reflectie- en evaluatiemomenten ingebouwd?

Gebreken & risico’s: Welke obstakels kom je mogelijk tegen?

In het bouwblok Gebreken & risico's wordt vooruitgekeken naar mogelijke obstakels en risico's tijdens het project. Ook worden proactieve strategieën besproken om deze uitdagingen aan te pakken. Dit bouwblok bevordert veerkracht en bereidt het team voor op veranderingen. Daarnaast kunnen ook belangrijke onderwerpen worden besproken die het team over individuele teamleden moet weten.

Doel: waarom doen we wat we doen?

Het laatste bouwblok gaat verder dan het simpelweg vaststellen van doelen. Hierbij draait het om het creëren van een gedeelde visie en missie voor het team. Door duidelijk te definiëren wat het team wil bereiken en welke resultaten het nastreeft, kunnen alle leden hun inspanningen op één lijn brengen en gefocust blijven.



Alle bouwblokken compleet?

Als je alle bouwblokken hebt doorlopen, heb je een overzichtelijk beeld van het team, de doelen en de eigenschappen. Dit beeld stelt je in staat de samenwerking naar het doel te verbeteren en gefundeerde stappen te zetten.


Download het canvas hier!

Het canvas wordt verstuurd naar jouw mail adres.
Ook wordt er een link meegestuurd naar een Mural template van het canvas, zodat je meteen online aan de slag kan gaan!

Vorige
Vorige

Geen rapport in de la, maar zelfstandige groei

Volgende
Volgende

De R-Ladder en de transitie naar een circulaire economie