Case: Reinaerdt Deuren

In het kort

Nederlandse bedrijven zullen veel moeten vergroenen als we de doelstellingen van de Green Deal willen behalen. Vooral voor productiebedrijven is dit een grote uitdaging. Hoe minimaliseren we de milieu-impact van onze producten? Hoe zorgen we ervoor dat we mee kunnen draaien in de circulaire economie? Welke weg moeten we überhaupt daarvoor inslaan? Met deze vragen kwam Reinaerdt Deuren, een deurenfabrikant in het oosten van het land, naar ons toe. Als onderdeel van de VolkerWessels groep heeft Reinaerdt Deuren de opdracht meegekregen om hun CO2 uitstoot met 70% te verminderen tegen het jaar 2030. Een ambitieus doel waar expertise op het gebied van duurzaamheid en circulair productontwerp voor nodig is. Daarom heeft Reinaerdt Deuren Horizonteer benaderd voor hulp.

Wat hebben we gedaan?

Als je wilt weten waar je naartoe moet gaan, moet je eerst weten waar je nu staat. Daarom zijn we begonnen om eerst in kaart te brengen wat Reinaerdt Deuren nu al allemaal doet op het gebied van duurzaamheid. Belangrijker nog, we hebben daarmee ook kunnen zien wat ze nog niet doen. Daarna hebben we gekeken naar de doelstellingen die moederbedrijf VolkerWessels heeft op het gebied van duurzaamheid. Die doelstellingen hebben we vertaald van doelstellingen die relevant zijn voor een bouwconcern (VolkerWessels), naar doelstellingen die relevant zijn voor een productiebedrijf (Reinaerdt Deuren). Na het vertalen van de doelstellingen hebben we relevante kritische prestatie indicatoren (KPI’s) opgesteld om de voortgang op de doelen te kunnen volgen. Vervolgens hebben we voor elke doelstelling ook nog relevante strategieën geformuleerd waarmee daadkrachtig actie ondernomen kan worden om de KPI’s positief te beïnvloeden. Zo kan Reinaerdt Deuren gericht actie ondernemen richting een duurzame toekomst.

Als je serieus aan de slag gaat met duurzaamheid en circulariteit dan is het van belang dat je secuur en intentioneel te werk gaat. Het is daarom essentieel dat je je bedrijfsvoering goed onder de loep legt en je belangrijke vraagstukken in kaart brengt. Dat hebben we ook met Reinaerdt Deuren gedaan. Vragen die opkwamen bij deze deurenfabrikant waren: welke materialen in onze deuren hebben nog een grote milieu-impact? Wat kunnen we beter gebruiken: zachthout, hardhout of bamboe? Kunnen we beter verlijmde houtproducten gebruiken of platen van gerecycled materiaal? Om deze vragen te beantwoorden hebben we een materiaal-impact analyse gedaan. Daarmee hebben we niet alleen rekening gehouden met de impact van het materiaal zelf, maar ook met het transport van de materialen en met het verwerkingsscenario einde leven van de materialen. Door antwoorden te vinden op deze vragen hebben we duidelijkheid kunnen scheppen voor hele concrete duurzaamheidsacties die Reinaerdt snel kan ondernemen om de voetprint te verkleinen.

Om blijvende innovatie aan te jagen binnen Reinaerdt Deuren hebben we ook nog een innovatiehandboek gemaakt. Een handboek met daarin het belang van de circulaire economie, de doelen waarop Reinaerdt moet sturen, de strategieën die ze kunnen toepassen en een standaard innovatieproces met toepasbare tools. Het innovatiehandboek is gecreëerd als houvast; een werktuig waarmee de hele organisatie meegenomen kan worden in de duurzame reis die Reinaerdt is aangegaan.

“Horizonteer heeft ons prima geholpen op het gebied van duurzaamheid. Eerst een brainstromsessie en aansluitend het uitwerken van vervolgacties, zoals interne verbetermaatregelen van toegepaste materialen in de productie en vergelijkingsonderzoeken. Altijd in goed overleg samengewerkt met duidelijke terugkoppelingen in presentaties. Voor de komende jaren hebben we nog een mooi actieplan klaar staan met speerpunten en KPI’s.”

— Marco, Reinaerdt Deuren

De uitkomst

Uiteindelijk hebben we een duurzame leidraad kunnen leveren voor Reinaerdt deuren. Een door onderzoek onderbouwd actieplan met doelen, voortgangsindicatoren en strategieën. Om blijvende impact te maken is dit alles samengebracht in een duurzaam innovatiehandboek dat Reinaerdt blijvend kan gebruiken om duurzame innovatie organisatiebreed aan te jagen. Zo is Reinaerdt Deuren goed op weg richting een emissievrij 2030!

Horizonteer experience

“Het oppakken van dit duurzaamheidsproject samen met Reinaerdt Deuren was een leuke en leerzame reis. Ik ben blij dat Reinaerdt duurzaamheid serieus neemt: ze durven zichzelf belangrijke vragen te stellen en gaan dan ook op zoek naar antwoorden. Door samen de juiste doelen te stellen zijn ze nu goed op weg naar een duurzame toekomst.”

- Willem, Horizonteer op dit project